Ook Robrecht Vanderbeeken ontleedt in rekto:verso het managementbeleid van NTGent

“Na het aangekondigde vertrek van Johan Simons in NTGent stonden afgelopen week de deuren van dit stadstheater open om collectief na te denken hoe het verder kan en moet. Of zo leek het toch. Achter de schermen wordt het principe van dialoog en transparantie veel moeilijker gepraktiseerd. Als NTGent ergens een toonbeeld van is, dan wel van hoe sluipenderwijs het management-denken de kunstensector overneemt.
(…)
Een artistieke raad bereidt nu wel een aanwervingsprocedure voor, door een open profiel op te stellen voor de nieuwe artistieke leiding. Op 18 januari werd dit voorstel voor een open vacature voorgelegd aan het bestuur. Als we er vanuit gaan dat deze raad toch enigszins onafhankelijk heeft kunnen werken, garandeert die autonomie dan ook dat zijn advies serieus genomen werd? Hoe de zoveelste farce vermijden?”

Lees HIER het volledige artikel.

Lees onze brief aan NTGent bij Etcetera

Business as usual is geen optie meer

Wat nu? NieuwTG, een groep van Gentse dramastudenten en jonge makers, kampeerde afgelopen week drie dagen lang in NTGent, naar aanleiding van de bestuurscrisis van de stadsschouwburg. Ze debatteerden er over de vraag hoe de werking van een kunstinstelling zoals deze er vandaag zou moeten uitzien. Aan media-aandacht geen gebrek. Het personeel en de bestuursleden van NTGent blonken dan weer uit in afwezigheid. Met deze slotspeech blikte NieuwTG kritisch terug op zijn ervaringen.”

Lees HIER onze brief

Na de Driedaagse

Allereerst willen we iedereen die is komen mee denken, praten, eten, slapen etc enorm bedanken.
De drukke afsluitende zaterdag heeft met een theatrale toer door alle hoeken en gaten van het gebouw en een open brief van de denktank aan het NTGent, redelijk wat stof doen opwaaien.
Vandaag zal de brief bij Etcetera verschijnen en zullen we verder brainstormen hoe we verdergaan. Zowel met NTGent als met andere mensen uit het landschap van de podiumkunsten.

De adviesraad van NTGent, waar ook 2 NieuwTG’ers bij betrokken zijn, had vandaag de laatse vergadering om een profiel/vacature op te stellen voor een nieuw artistiek leider/leidster/leiding.
Hoe dat zich verder zal ontwikkelen zullen we blijven volgen. En ook in de dialoog met NTGent is NieuwTG nog niet uitgesproken. Van beide partijen is er vraag naar een voortzetting van de ‘samenwerking’.
Ondertussen zullen we ons vrolijk en serieus blijven inzetten voor een grondige herdenking van organisaties binnen de gehele podiumkunsten.
Onze Driedaagse was in die zin een proevertje in de praktijk, een oefening in organisatie en een voorbode op meer.

Verslag Driedaagse

Verslag van de derde dag van de driedaagse van NieuwTG (zaterdag 14-01-2017), waarin (oud)dramastudenten van de KASK de Stadsschouwburg NTGent overnemen.
#NieuwToneelGent

NieuwTG – Verslag Dag 3

Verslag van de derde dag van de driedaagse van NieuwTG (zaterdag 14-01-2017), waarin (oud)dramastudenten van de KASK de Stadsschouwburg NTGent overnemen.#NieuwToneelGent

Posted by NIEUW TONEEL GENT on Samstag, 14. Januar 2017

 

 

Kristof van Baarle en Jozef Wouters

Impressies van een lezing van Kristof Van Baarle over Theater als Negatieve Ruimte, gevolgd door een interessante discussie met o.a. Jozef Wouters.
#NieuwToneelGent

Discussie met Kristof van Baarle en Jozef Wouters

Impressies van een lezing van Kristof Van Baarle over Theater als Negatieve Ruimte, gevolgd door een interessante discussie met o.a. Jozef Wouters.#NieuwToneelGent

Posted by NIEUW TONEEL GENT on Samstag, 14. Januar 2017

Meerdere visies op woelig NTGent water bij rekto:verso en Etcetera

Ook Hildegard De Vuyst, Matthieu Charles, Everlyne Coussens, Dominique Willaert, Dirk Pauwels en Benny Claessens zeggen ZEER interessante dingen.

NTGent verkeert in woelig water. Ingeperkte subsidies en interne strubbelingen leidden niet alleen tot het vertrek van artistiek leider Johan Simons, maar ook tot een wezenlijke identiteitscrisis. Hoe het schip weer vlot krijgen? Maar vooral: voor welke bestemming dan? Podiumtijdschrift Etcetera en cultuurmagazine rekto:verso vroegen negen uiteenlopende stemmen om het publieke debat aan te zwengelen met een eigen wervend toekomstvoorstel. De rol van het Gentse stadstheater is te belangrijk om ze alleen maar over te laten aan de raad van bestuur… Volg de reeks hier.

 

Sleuteldag Driedaagse

Vandaag is de sleuteldag van de eerste ontmoeting tussen NIEUW TONEEL GENT en NTGent. Vanaf 14u welkom voor lezingen en debatten met Kristof van Baarle, Jozef Wouters, Geert Opsomer en de denktank van NieuwTG.
Om 21u is er een conclusie van de Driedaagse die in wezen een inleiding is naar meer.
Is er hier sprake van ‘repressieve tolerantie’? Hoe vastgeroest hebben wij het NTGent ervaren na deze Driedaagse? Geldt dat voor (kunst)organisaties in het algemeen? Moeten we dat organisch losweken of bruut loswrikken? Waarom is de sport van naïviteit en utopisch denken zo belangrijk?
Er is tevens een broeikas van theatrale acts/bedenkingen/performances in alle hoeken en gaten van de schouwburg.
 
Er zijn veel positieve reacties geweest, er is kritiek geweest. Soms gegrond en soms uit vooringenomen bitterheid. Niet onverwacht. Bij verandering en vernieuwing is dat wellicht onontkoombaar (en soms zelfs de ‘makkelijkste’ manier om ermee om te gaan). Er is veel nuance verloren gegaan in de pers, door onjuist woordgebruik en het weglaten van inhoud. Ook niet onverwacht. Maar merci Wouter Hillaert voor de ‘fine tuning’ in dit artikel.

Oproep tot mee reflecteren

We willen graag een warme oproep doen vanuit het NieuwTG (COALITIE tussen studenten van het KASK en afgestudeerde makers/spelers in het werkveld) aan iedereen om morgen verder mee te debatteren over de vragen die wij stellen, de manier van aanpak en wat hierna (kortom: wat is de sleutel om werkelijk dingen te veranderen?)
We willen dit grondig bevragen. We hebben Kristof van Baarle, Jozef Wouters en Geert Opsomer uitgenodigd om hierover te reflecteren. Om in gesprek te gaan met de denktank van NieuwTG en de voorstellen die van daaruit zijn opgeworpen te bevragen en uit te diepen. We gaan in op de gegeven kritieken, in een publiek gesprek en schetsen samen een plan voor de toekomst en de meest direct mogelijke veranderingen.

Wat zijn de problemen in NTGent? Wat zijn de problemen in kunsthuizen in het algemeen vandaag de dag? Hoe kun je een instituut herorganiseren? Waar zitten de zachte plekken in een instituut en in het NTGent? Moet er vadermoord gepleegd worden en moet men de ruiten ingooien, of is er een organische aanpak mogelijk? Moet verandering altijd voortkomen uit rancune, woede of frustratie, of kan er een wil tot verandering bestaan die voortkomt uit het zien van andere mogelijkheden? Is er verandering mogelijk vanuit vrolijkheid? Hoe kunnen nieuwe/jonge – niet geinstitionaliseerde makers/spelers – een plek verwerven binnen het NTGent? Hoe moet dat vorm krijgen? Wat zijn de plannen voor de toekomst? Hoe zorg je dat dit niet blijft bij een door de pers betuttelde, gezellige studenten-actie?